Het isoleren van de gevel levert een behoorlijke energiebesparing op. Dat is de reden dat veel huiseigenaren ervoor kiezen om te investeren in spouwmuurisolatie. De meest eenvoudige methode is wanneer u direct tijdens de bouw isolatie in de spouw aanbrengt. Na-isolatie is echter ook een mogelijkheid. Hierbij bereikt u een grote warmte-isolatie wanneer u de buitenmuur van uw woning van isolatiemateriaal voorziet. 

Spouwmuurisolatie

Het grootste deel van de huizen die gebouwd zijn na 1975 zijn voorzien van gevelisolatie. Van 1995 tot 2005 is het aantal woningen dat voorzien is van gevel – of spouwmuurisolatie met 1,5 miljoen gestegen. In 1995 was het aantal geïsoleerde woningen 41% en in 2005 was dit al 57%. In principe bestaan er drie methoden voor het isoleren van de gevel: de bestaande spouw voorzien van isolatie, de isolatie aan de binnenzijde aanbrengen of de isolatie aan de buitenzijde aanbrengen. 

De traditionele spouw heeft verschillende functies:

  • het voorkomen van regendoorslag
  • afvoer van het door het buitenblad gedrongen water
  • verhogen van de warmteweerstand
  • droging van het buitenspouwblad door ventilatie

Baksteen kan een zekere hoeveelheid vocht verdragen en is vorstbestendig. De droging van een nat geworden buitenblad vindt voor circa 95% plaats door verdamping aan het buitenoppervlak en voor circa 5% door spouwventilatie. Als een buitenmuur sterk dampremmend is doordat bijvoorbeeld geglazuurde baksteen is toegepast, blijft de spouw noodzakelijk voor het afvoeren van waterdamp. De belangrijkste functie van spouw blijft echter het voorkomen van regendoorslag. 

Spouwmuurisolatie: nat of droog

Na-isolatie van een spouwmuur aan de buitenzijde kan gerealiseerd worden volgens een ‘natte’ en een ‘droge’ methode. Het kenmerk van een nat systeem is dat er een pleisterlaag wordt aangebracht op het isolatiemateriaal. Deze werkzaamheden gebeuren op de bouwplaats. Van het droge systeem is sprake als de afwerking van de gevel plaatsvindt met plaatmateriaal. De droge methode is een wijze van spouwmuurisolatie die u meestal zelf kunt uitvoeren. 

Hoe werkt het?

U doet een
offerteaanvraag.

U ontvangt een
bevestiging per e-mail.

U ontvangt meerdere offertes
van geselecteerde partijen.

U kiest de beste isolatiespecialist en bespaar op uw energierekening.

Isolatie Offerte Copyright © | Alle rechten voorbehouden